Plantet 40 oliventrær og rev ned mur

Et nytt oliventre skal gro seg stort og fruktbart

Onsdag morgen fylte vi opp en 9-seter med hakke, krafser og skyhøy arbeidsmoral og kjørte av gårde mot Hebron, en drøy mil sør for Beit Ommar.

40 oliventrær og 10 mandeltrær med sjåfør tok plass i bil nummer to.

Trærne skulle plantes på en høyde på eiendommen til bonden Yusri Al-Jamal, rett sør for Hebron, ca 500 meter opp fra bosetningen Beit Haggai (460 innbyggere).

Vi var forberedt på å kunne få besøk under treplantingen, først og fremst av soldater, men så heller ikke helt bort i fra at også settlere ville kunne avlegge oss en visitt. I halv ti-tiden var vi uansett i gang i den kraftige vinden.

Full gass med hakke og krafser

Planting av oliventrær kjennes på kroppen, og de av oss som ikke jevnlig trakterer hakke og krafser, fikk med seg noen synlige minner i håndflaten.

Men mer enn noe annet gir beplantingen en styrking av mentalhygienen og følelsen av å gjøre noe viktig med stor symbolsk kraft.

Reuters, Ma’an News og Filestine var på plass for å dokumentere beplantingen

I løpet av en time var alle 50 trærne i jorda, og vi hadde ikke sett snurten av det vi pent vil karakterisere som uvedkommende, bortsett fra en skorpion.

Reuters mann kunne så by på kaffe fra en riktig så smekker kaffekanne.

Ned med muren

Stemningen var nå så god og troen på egne styrke så rå, at enkelte tok til å dytte på det ene av fem to tonn tunge betongelementer i det som danner en begynnende mur oppe på høyden.

Dermed gjaldt det å finne frem bjørnekreftene, noe list og et rep, og kvarteret senere deiset elementet i bakken.

Utsikten blir jo så mye bedre:

Om Jan Briseid

Jeg vil i tre måneder, fra tidlig mars til juni, jobbe som solidaritetetsarbeider i Beit Ommar på Vestbredden. Her vil jeg sammen med den lokale organisasjonen PSP (Palestine Solidarity Project) og andre frivillige, jobbe for å dokumentere fra hverdagen her nede og være med på å bedre situasjonen på flere områder. Jeg vil bl.a. rapportere fra demonstrasjoner, arrestasjoner, planting av trær og ødeleggelsen av disse, fra staten Israels omfattende overgrep mot den palestinske befolkningen, men også fra hyggeligere arenaer som kulturen her nede og aktiviteter med barn og ungdom.
Dette innlegget ble publisert i Jan i Palestina (Beit Ommar). Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s