Settlere kuttet ned 150 trær

I overkant av 100 oliventrær ble kuttet ned

Mandag morgen denne uka ble 150 oliven- og druetrær, tilhørende den palestinske bonden Hamad Alsalaby, kuttet ned av settlere.

Vi kjørte så nær det rammede området som bilen kunne komme, nord i Beit Ommar, liggende rett nedenfor bosetningen Bat Ayin (‘Øyets datter’). Denne bosetningen, etablert i 1989, består av rundt 200 innbyggere og har vist seg å være av den meget voldelige sorten.

I 2002 ble fire av innbyggerne tatt etter å ha parkert en bil full av sprengstoff utenfor en palestinsk jenteskole i Øst-Jerusalem, med detonasjonstidpunkt i det jentene ankommer skolen, mens de som sent som i fjor skjøt og drepte en 17 år gammel gutt fra Beit Ommar (morderen ble tatt, men sluppet løs under tre timer senere).

Price tag fra settlerne

Vi fortsatte videre til fots på den smale kjerreveien, en vei bøndene gjerne skulle ha utvidet av praktiske årsaker. Dette får de imidlertid ikke lov til av den israelske staten. Men kjerreveien hadde egnet seg for løpeturer, vel og merke om enkelte andre forhold hadde lagt til rette for det.

Det var et forventet men sørgelig skue som ventet oss nederst i dalsiden, der både drue- og oliventrær var brukket og kuttet.

På en stein hadde settlerne sprayet beskjeden «Hilsen Bat Ayin» samt  en såkalt ‘price tag’. Denne ‘price tag-bevegelsen’ består av voldelige, høyreekstreme settlere som er kjent for å sette fyr på moskeer, angripe palestinere og deres eiendom, samt kutte og brenne ned deres avlinger. De angriper også soldater, og startet (i 2008) som en reaksjon på statens riving av utposter.

Bosetningen Bat Ayin

Fortvilende er det også hvordan dette kan skje mens soldatene beskytter settlerne og ikke bøndene, og i blant erklærer området for militær sone og dermed stengt for bøndene om de skulle prøve å redde trærne sine. To soldater sto for øvrig og holdt øye med oss der vi gikk rundt og knipset bilder.

Bøndene kan ikke la jorda ligge urørt i for lang tid, for da risirerer de å miste den (en urett de uansett kan bli utsatt for).

Når de samtidig risikerer å bli skutt på under arbeidet med jorda, kan vi konkludere med at bøndene i området jobber under mildt sagt vanskelig forhold.

Om Jan Briseid

Jeg vil i tre måneder, fra tidlig mars til juni, jobbe som solidaritetetsarbeider i Beit Ommar på Vestbredden. Her vil jeg sammen med den lokale organisasjonen PSP (Palestine Solidarity Project) og andre frivillige, jobbe for å dokumentere fra hverdagen her nede og være med på å bedre situasjonen på flere områder. Jeg vil bl.a. rapportere fra demonstrasjoner, arrestasjoner, planting av trær og ødeleggelsen av disse, fra staten Israels omfattende overgrep mot den palestinske befolkningen, men også fra hyggeligere arenaer som kulturen her nede og aktiviteter med barn og ungdom.
Dette innlegget ble publisert i Jan i Palestina (Beit Ommar) og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

4 svar til Settlere kuttet ned 150 trær

 1. Otto sier:

  Har stor respekt for at du er der nede og gjør noe for saken du brenner for Jan!

  • Jan Briseid sier:

   Takk! Rimelig sjukt det jeg vil overvære i retten kommende søndag. Da risikerer 8 gutter i alderen 14-16 år å bli deportert, ut av byen, vekk fra familien.

 2. Salam Ali sier:

  Hei Jan. Lenge siden sist.
  Har ikke ors for den innsatsen som du og andre gjør.
  Hilsen Salam. Tidligere Tjalve løper.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s