– Friheten er mer verdifull enn våre liv

Over 300 palestinere sitter i administrativ forvaring. Flere av dem vil, som Hana Shalabi,  sultestreike.

Hana Shalabi

Ordene kommer fra Hana Shalabi, som sultestreiker på det 35. døgnet.

Jeg dro til Hebron for å overvære en av mange støttemarkeringer for alle palestinere som sitter i administrativ forvaring. Appellene var sterke, og mange hadde tatt med bilder av sine fedre/sønner/ektemenn hjemmefra.

18. oktober 2009 ble Shalabi løslatt etter over to år i administrativ forvaring, i forbindelse med fangeutvekslingen (1027 palestinske fanger) med den israelske soldaten Gilad Shalit.

16. februar i år dukket så 50 soldater med hunder opp utenfor Shalabis hus i utkanten av Jenin, og hun ble igjen arrestert, uten arrestordre eller nærmere forklaring.

Mange mødre savner sine sønner, koner sine ektemenn og sønner sine fedre.

Hun begynte umiddelbart å sultestreike i protest mot den voldelige og grunnløse pågripelsen. Etter en uke mottok hennes forsvarere en rettsordre som sa at hun settes i administrativ forvaring frem til 16. august.

Denne praksisen gir det israelske militæret muligheten til å fengsle uten verken siktelse eller dom. Advokat eller fengslede får ikke se den hemmelige informasjonen som ligger til grunn for fengslingen, og dermed er det heller ikke lett, for ikke å si umulig å forsvare seg.

De kan sperres inne i opp til seks måneder, men rettsordren kan fornyes i ytterligere seks måneder. Det er ingen grense for hvor mange ganger dette kan skje, og fangene sitter dermed på ubestemt tid.

Det er tungt å ikke vite når en får se sine kjære igjen.

Hana Shalabi har mistet 16 kilo, og helsen er meget svak. Mandag gjennomgikk hun medisinske tester i Haifa før hun skulle overføres til en fengselsklinikk i Ramla.

I går fikk vi gjennom advokater til fanger i administrativ forvaring høre at at for hver tiende dag fremover vil nye sultestreiker innledes. Håpet er at Israel vil innse at de er på ville veier og fjerne denne inhumane loven.

I dag sitter det over 300 palestinere i administrativ forvaring. Enkelte har sittet i mange år.

Om Jan Briseid

Jeg vil i tre måneder, fra tidlig mars til juni, jobbe som solidaritetetsarbeider i Beit Ommar på Vestbredden. Her vil jeg sammen med den lokale organisasjonen PSP (Palestine Solidarity Project) og andre frivillige, jobbe for å dokumentere fra hverdagen her nede og være med på å bedre situasjonen på flere områder. Jeg vil bl.a. rapportere fra demonstrasjoner, arrestasjoner, planting av trær og ødeleggelsen av disse, fra staten Israels omfattende overgrep mot den palestinske befolkningen, men også fra hyggeligere arenaer som kulturen her nede og aktiviteter med barn og ungdom.
Dette innlegget ble publisert i Jan i Palestina (Beit Ommar) og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s