Dårlig nabo, sier du?

Bulldosernes herjinger etterlater et trist skue

Helt sør i Hebron-distriktet ligger beduinleiren Um al Kher. Her har de bodd siden tidlig på 50-tallet, etter at 90 000 av 100 000 beduiner ble jaget/flyktet fra Negevørkenen i forbindelse med opprettelsen av Israel i 1948. (Palestinerne kaller det ‘al-Nakba’ – katastrofen).

Nå trues de 150 innbyggerne med å bli sendt på flukt igjen.

Vi blir invitert inn i et relativt stort telt, og tar plass på madrasser som ligger langs veggene. Tepper dekker hele gulvet. I taket er det elektrisk lys, sørget for av solcellepanelene sponset av en spansk NGO. Jeg antar at det er soverom i den andre adskilte halvdelen.

Han var en gutt tidlig i tenårene da familien måtte flykte

En gammel mannen i sandaler sitter foran oss, og må ha vært en gutt i tenårene da de måtte flykte i ’48. Han forteller litt om hvor vanskelig situasjonen er.

En gutt på den alderen, i Tottenham-drakt (!), serverer oss te. Timian gjør at smaken er noe annen enn den jeg har blitt vant til.

Dette samfunnet er ekstremt fattig og livnærer seg av et stadig mer marginalt jordbruk, samt sau og geit.

Nye hus i bosetningen - ubebodde enn så lenge

Bosetningen

Du har kanskje irritert deg over at nabobikkja har gjort fra seg på plenen din eller at ei bjørk stjeler noe ettermiddagssol.

Vel, disse beduinene opplever å bli angrepet fysisk, med steiner, molotovcoctail, skutt mot, se at jordbruket blir utsatt for hærverk og at bulldosere river husene deres. Uten at noen bryr seg, i hvert fall ikke Israel, som alltid støtter settlerne.

Ja, det er nesten så en ikke tror det er sant.

Bosetning Karmel, med drøyt 200 settlere, ble etablert i 1980, og skal være bygget på deler av beduinenes land, selv om det er vanskelig å bevise. Den, som alle andre bosetninger og utposter, er uansett bygget i strid med folkeretten (m.m.).

I 2005 stjal de mer jord for byggingen av 12 nye hus. Men planene for utvidelse er åpenbart større – alle med noenlunde god hørsel registrerer det. Beduinene her har ingen mulighet til å bygge lovlig i følge israelsk lov.

En geitekilling i god form

Det har blitt utstedt rivningsordre på de fleste av husene deres. Kun to av dem står ’trygt’. Jeg blir nemlig fortalt om en israelsk lov som sier at alle hus bygget etter etableringen av bosetningen, i dette tilfellet 1980, ikke kan rives.

Den siste rivningen av hus skjedde 25. januar i år. Da ble en mor, ni barn og en bestefar husløse.

Settlerne har også forgiftet beduinenes jord med kjemikalier, slik at geiter og sauer har dødd. Noen av dyra har også blitt skutt. Selv har settlerne et langt bygg for sine kyllinger, og elektriske ledninger strekker seg delvis over beduinleiren.

En sprek og fortellerglad 85-åring

Sprek 85-åring

Vi beveger oss til den andre delen av beduinsamfunnet, opp på en topp. Her har settlerne bygget hus bare meter fra gjerdet.

En eldre mann, som viser seg å være imponerende 85 år gammel, ønsker oss velkommen. Han var soldat i den engelske hæren under det britiske mandatet, før han ble med i den jordanske hæren. Han var altså helt i starten av 20-årene da staten Israel ble opprettet.

Jeg spør ham om kortversjonen om hva som skjedde i 1948, om etableringsfasen her og om forholdene etter 1980.

Han trekker pusten, og med livlige fakter drar han helt tilbake til det ottomanske riket. Vi får oversettelse, men kommer oss aldri til ’48 før vi må bevege på oss igjen. Jeg skal imidlertid tilbake hit, og venter spent på fortsettelsen.

Brødovnen

Dødelig røyk?

For noen år siden bygget beduinene er brødovn laget av tørket leire. Settlerne klaget på røyken fra denne og påsto at den kunne være dødelig (!).

En dag kom de og oversvømte den med vann, for slik å ødelegge den. Politiet dukket faktisk opp og avhørte vitner og tok bilder med settlernes fotspor i den våte leiren. Retten sa de skulle se på saken. Men ingenting har skjedd, og vil aldri skje.

To av husene som settlerne har bygget, anses også som ulovlige av Israel (Jeg får lyst å bruke betegnelsen’ dobbelt ulovlig’ når verdenssamfunnet OG Israel er enige). Beduinene anmeldte saken og advokatene tok saken til retten, inkludert bilder av byggeaktivitet selv da saken pågikk. Vi skal se på det, sa retten…

Israel ønsker at beduinene skal forlate jorda og flytte inn til byene, assimilere seg. For dermed å gi opp sine tradisjoner og kultur. Det foreligger faktisk en plan for masseutvisning av beduinene i Negevørkenen, en ny runde med etnisk rensing.

Beduinene ønsker bare å leve i fred.

Hva kan vi gjøre?

Vi får gjøre vårt beste

Så, hva kan vi bidra med her? Nærvær av internasjonale hever terskelen for vold og ødeleggelser. Vi vil dokumentere hva som skjer og spre denne informasjonen.

Vi skal også hjelpe til med vanntilførsel, og ellers tilbringe en del tid sammen med til dels traumatiserte barn.

Jeg vil skrive en rapport fra tilstanden her etter at jeg har fått tilbragt noen døgn her i april.

Om Jan Briseid

Jeg vil i tre måneder, fra tidlig mars til juni, jobbe som solidaritetetsarbeider i Beit Ommar på Vestbredden. Her vil jeg sammen med den lokale organisasjonen PSP (Palestine Solidarity Project) og andre frivillige, jobbe for å dokumentere fra hverdagen her nede og være med på å bedre situasjonen på flere områder. Jeg vil bl.a. rapportere fra demonstrasjoner, arrestasjoner, planting av trær og ødeleggelsen av disse, fra staten Israels omfattende overgrep mot den palestinske befolkningen, men også fra hyggeligere arenaer som kulturen her nede og aktiviteter med barn og ungdom.
Dette innlegget ble publisert i Jan i Palestina (Beit Ommar) og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s