Heim te mor

Den første gode klemmen

Sist onsdag ble 19 år gamle Yousef Abu Hashem sluppet fri etter seks måneder i fengsel.

Han ble arrestert en natt i oktober 2011 av brutale soldater med hunder. De brøt seg inn gjennom hovedinngangen etter at andre soldater hadde brukt stige for å innta posisjoner på taket.

Det er ikke alltid godt å vite hva palestinere her arresteres for, og bevismaterialet er ofte tynt, for å ikke si ikke-eksisterende. For Yousefs del var det antagelig på grunn av hans aktive deltagelse under demonstrasjoner her i Beit Ommar.

Han er ikke den første i familien som har blitt fengslet. Også hans far og to av hans brødre har sittet inne. Det er prisen de betaler for å engasjere seg aktivt (ikke-voldelig) i kampen mot okkupasjonen.

Livlig i hovedgata

Sola skinner…

Denne onsdagen skinte imidlertid sola for Yousef i det han ble kjørt inn i byen og straks inntok hovedrollen i en bilkortesje.

Ungdom hang ut av bilvinduene med palestinske flagg, noen satt på taket, fyrverkeri ble skutt opp, og sjåførene lå på hornet mens folk oppover langs hovedgata ropte sine hilsener.

Bilkortesjen tok et par æresrunder på toppen, før den rullet nedover mot familiens hus. 100 meter fra inngangspartiet ble bilene parkert, og Yousef ble løftet opp på skuldrene til en av sine brødre.

Det var et mektig skue å se denne gjengen av jublende ungdom bære sin hjemvendte kompis ned mot familiens hjem. Yousef gikk straks bort til sin mor og gav henne en lang klem. Et rørende øyeblikk for alle til stede.

Helten på vei hjem

De eldre kvinnelige familiemedlemmene var de første som fikk klem. Dernest ventet en haug av Yousefs venner på å hilse ham velkommen tilbake. Naboer vinket og ropte, og fra taket ble det skutt opp nye runder med fyrverkeri.

Det var fullstappet på den i anledningen pyntede plassen foran huset.

Alle voksne ble servert baklava (søt nøttekake) og te, og så fikk også jeg endelig hilst på Yousef etter kun ha sett bilde av ham.

Det var en fin avslutning på en dag som hadde startet med fire nye arrestasjoner.

Om Jan Briseid

Jeg vil i tre måneder, fra tidlig mars til juni, jobbe som solidaritetetsarbeider i Beit Ommar på Vestbredden. Her vil jeg sammen med den lokale organisasjonen PSP (Palestine Solidarity Project) og andre frivillige, jobbe for å dokumentere fra hverdagen her nede og være med på å bedre situasjonen på flere områder. Jeg vil bl.a. rapportere fra demonstrasjoner, arrestasjoner, planting av trær og ødeleggelsen av disse, fra staten Israels omfattende overgrep mot den palestinske befolkningen, men også fra hyggeligere arenaer som kulturen her nede og aktiviteter med barn og ungdom.
Dette innlegget ble publisert i Jan i Palestina (Beit Ommar) og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s