Vold og arrestasjoner i Hebron

Den internasjonale Bil’in-konferansen tok en annen vending i dag, da israelske soldater mistet kontrollen over en situasjon skapt ut av ingenting.

Vi hadde denne morgenen tatt turen fra Bil’in til Hebron, der rundt 300 av oss fulgte palestinske politikere samt aktivister fra kirke og grasrot snakke om forskjellige temaer knyttet til motstandskamp. ”Global Intifada” er tittelen på årets konferanse, som er den sjuende i rekken.

Vi hadde nettopp spist lunsj på en skole i nærheten, da noen soldater ba konferansens organisator og to medarbeidere, alle palestinere, om å flytte seg fra der de sto. De svarte at de ikke kunne da de ventet på konferansedeltagerne. Det tok da ikke lang tid før de fikk beskjed om at de var arrestert.

Trioen ble bedt om å bli stående på et hjørne. Vi var flere som stilte oss sammen med dem for å vise vår støtte og se hva denne tilfeldige trakasseringen gikk ut på. Soldatene beholdt de arrestertes legitimasjoner, og vi sang ”Give them back their Ids”.

Rundt disse tre samlet det seg etter hvert 40-50 mennesker, de fleste fra konferansen. Etter et drøyt kvarter med disputter og ymse fredssanger, bestemte soldatene seg for å prøve å få tak i de tre palestinerne.

En franskmann i sekstiårene

Forsterkninger tilkalt

De fem soldatene var imidlertid sjanseløse på å bryte gjennom denne tette kroppen av mennesker. De hadde skapt en totalt unødvendig situasjon de nå hadde mistet kontrollen over.

Forsterkninger ble tilkalt. Og med totalt et tjuetalls soldater, fikk vi oppleve volden. De kastet folk i bakken, blant annet to canadiske menn i sekstiårene fra Christian Peacemaker Team. To danske kvinner (på 69 og 72 år) fikk også kjenne soldatenes vrede.

Flere, deriblant jenter fra ISM (International Solidarity Movement), beskyttet de tre mennene så godt de kunne, til slutt ved å ligge oppå dem og holde fast. Men de voldelige soldatene fikk til slutt revet løs én etter én.

På den andre siden av veisperringen, som skiller jøder og palestinere, sto settlere og jublet og klappet. Vi var noen som sendte klare meldinger i retur.

En soldat som utmerket seg

Men det var ikke slutt med dette. Soldatene fortsatte sin råskap oppover gata retning Abraham-moskeen. En av soldatene utmerket seg med særskilt brutal oppførsel, der han tok kvelertak og kastet eldre menn i bakken. En italiensk mann tidlig i 50-årene ble kastet inn i et tre.

Totalt ble seks palestinere og fire internasjonale arrestert. Tre ble skadet, blant annet en italiensk kvinne, som måtte på sykehuset med skulderskade.

Etter en times tid var den omtalte trioen sluppet fri, men fortsatt satt to palestinere og to italienere, den ene deltager på konferansen, i arrest da vi dro fra Hebron.

Om Jan Briseid

Jeg vil i tre måneder, fra tidlig mars til juni, jobbe som solidaritetetsarbeider i Beit Ommar på Vestbredden. Her vil jeg sammen med den lokale organisasjonen PSP (Palestine Solidarity Project) og andre frivillige, jobbe for å dokumentere fra hverdagen her nede og være med på å bedre situasjonen på flere områder. Jeg vil bl.a. rapportere fra demonstrasjoner, arrestasjoner, planting av trær og ødeleggelsen av disse, fra staten Israels omfattende overgrep mot den palestinske befolkningen, men også fra hyggeligere arenaer som kulturen her nede og aktiviteter med barn og ungdom.
Dette innlegget ble publisert i Jan i Palestina (Beit Ommar) og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s