Ikke velkommen!

Tania blant oliventrær i Beit Ommar

Welcome to Palestine 2012 hadde håpet, og Israel fryktet, at så mange som 1500 mennesker ville lande i Tel Aviv søndag og mandag, for så å besøke Palestina.

Det gikk ikke slik, noe som viser hvor paranoide og livredde Israel er for at verden skal få innlikk i deres forferdelige behandling av palestinere i de okkuperte områdene.

Akkurat det kom ikke som noen overraskelse på arrangørene av kampanjen, selv om omfanget var ennå større enn ventet.

Men ikke alle ble stoppet.

Tania er en fransk jente i tjueårene, og booket billetten til Tel Aviv allerede i desember. Jeg møtte henne i Beit Ommar i dag.

– Jeg følte at jeg endelig hadde åpnet øyene og dermed måtte gjøre noe, sier hun og refererer til det som foregår her nede. Dette er altså første gang hun er i Palestina, men som hun sier:

– Kanskje også den siste.

Hun snakket nemlig på pressekonferansen i Betlehem i går, så hennes navn og ansikt er garantert i Israels systemer.

Mange passasjerer mottok denne beskjen fra Lufthansa

Mange nektet boarding

Tania skulle ta 0710-flyet fra Geneve International Airport søndag, men klokken var allerede passert seks da hun ankom, og hun småløp etter å ha sjekket inn.

Da hun nærmet seg boardingskranken, var det småkaotisk. 20 politifolk var til stede, og mange passasjerer  var opprørte.

– Rundt 25 hadde allerede blitt nektet boarding, sier Tania. Blant disse var noen venner av henne. Selv hadde hun ingen problemer med denne delen av flyreisen, og om bord bar det, sammen med blant annet det som skulle vise seg å være 27 andre deltagere i kampanjen.

Hun gikk av flyet i Tel Aviv, og endte som normalt er opp i en kø for passkontroll. Det er her det ofte sier stopp om man er åpen om sine hensikter, som å reise til Palestina. Om man skal være noenlunde sikker på å komme inn, gjelder det å ljuge.

– Passkontrolløren spurte om navnene på min far, bestefar og oldefar, forteller Tania. De gjør gjerne det for å finne eventuelle ’tvilsomme navn’ som må undersøkes nærmere.

Kontrolløren begynte så å snakke hebraisk til en annen ansatt, og Tania fikk tilbake passet. De spurte henne altså aldri om hvor hun skulle.

– Jeg kunne se alle de andre, som sto samlet noe bortenfor meg, men ingen pratet med hverandre, sier Tania om det faktum at dette var vanlige mennesker som ikke skilte seg fra andre på noen synlig måte. De var ikke nødvendigvis klar over hvilke andre som deltok i kampanjen.

Annen gruppe på reise med detinasjon Palestina

Arrestert?

Tania fikk beskjed om å vente, og ble stående der i 10-15 minutter før en mann ba henne følge med ham.

– Plutselig var vi utenfor flyplassen, der jeg så to busser, sier hun. Hun ble bedt å gå om bord i den ene, der hun ble sittende som eneste sivilist sammen med 10 politimenn/soldater.

– Jeg trodde jeg ville bli arrestert!, sier hun. Noen av de uniformerte snakket sammen og den ene pekte på t-skjorten hennes, der det sto noe på hebraisk.

– Jeg ble dertter bedt om å gå av bussen, og møtte så en kvinne som kastet en hvit lapp jeg hadde fått i passkontrollen, hvorpå denne kvinnen sa:

– Welcome to Israel!

I tillegg til Tania kom hennes kusine og en franskmann fra kampanjen seg inn (men ingen av dem ble spurt om hvor de skulle reise). Disse tre er det eneste fra kampanjen som nå er i Palestina, og var i dag en tur innom Beit Ommar.

Tidligere på dagen hadde de vært i Hebron, og de skal senere denne uka blant annet til Betlehem og Jerusalem.

Israelsk rasisme

Israel hadde i forkant kontaktet alle flyselskap med reiser til Tel Aviv søndag og mandag og sendt dem en svarteliste med navn på utvalgte passasjerer. De hadde også truet med sanksjoner om flyselskapene ikke fulgte deres ordre. Man kan lure på hvor langt okkupasjonens tentakler strekker seg. Lufthansa var først ute på fredag, og så fulgte andre selskap etter.

Dokumentert rasisme

En særdeles stygg episode fikk vi i Nice, der en ung kvinne måtte forlate flyet da hun verken var jøde eller hadde israelsk pass. Ja, hva kaller man slikt? Dette havner uansett i retten, der Air France må svare for sin rolle som underkontraktør for Israels apartheidopptreden.

I følge en israelsk kilde med kjennskap til svartelistene, var 40 % av de som sto på disse listene ikke med på kampanjen, det vil si registrert som ’pro-palestinske aktivister’.

I øyeblikket sitter rundt 50 personer arrestert, de aller fleste av dem fra Frankrike, men også reisende fra Storbritannia, Canada, Italia og USA. Ni israelere ble anholdt på Ben Gurion etter å ha ønsket de besøkende velkommen med tegninger fra palestinske barn. De ble sluppet løs i dag.

18 årig fransk jente som sitter fengslet

Høyreekstreme fikk lov til å synge og lage leven uten at politiet lot seg affisere.

Det rapporteres at flere nekter deportasjon og krever å få reise videre til Betlehem.

Samtidig meldes det om at briter og franske kvinner vil nekte å ta til seg mat fra i morgen (Prisoner’s Day) i solidaritet med palestinske fanger og som protest mot at de ikke får reise til Betlehem.

Flere bilder fra Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv:

Arrestert med A4-ark der det står "Welcome to Palestine". (Foto: David Buimovich)

 

 

 

 

 

 

Nok en forbryter tas hånd om.

 

 

 

 

 

Israeler arresteres (Foto: Uriel Sinai, Getty Images)

 

 

 

 

 

 

 

Mens høyreekstreme får bli. Rasist og MP Michael Ben Ari til venstre.


Om Jan Briseid

Jeg vil i tre måneder, fra tidlig mars til juni, jobbe som solidaritetetsarbeider i Beit Ommar på Vestbredden. Her vil jeg sammen med den lokale organisasjonen PSP (Palestine Solidarity Project) og andre frivillige, jobbe for å dokumentere fra hverdagen her nede og være med på å bedre situasjonen på flere områder. Jeg vil bl.a. rapportere fra demonstrasjoner, arrestasjoner, planting av trær og ødeleggelsen av disse, fra staten Israels omfattende overgrep mot den palestinske befolkningen, men også fra hyggeligere arenaer som kulturen her nede og aktiviteter med barn og ungdom.
Dette innlegget ble publisert i Jan i Palestina (Beit Ommar) og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s