Bilder fra Beit Ommar

Vakttårnet er det første en møter på vei inn i Beit Ommar. Og slik er det i C-områdene (største delen av byen her) her på Vestbredden - alltid en militær og synlig tilstedeværelse av okkupantene.

Ja, her står det jo faktisk hvitt på rødt at en er på vei inn i A-område (fullstendig kontrollert av palestinerne). Dette er for å gi PA (Palestinan Authority) mer kontroll på Vestbredden, noe som er en løgn, og således lure det internasjonale samfunnet. I tillegg kan de nekte israelere som sympatiserer med den palestinske motstandskampen inngang til byen og dermed demonstrasjonene.

Beit Ommar er en jordbrukslandsby, med dyrking av druer, oliven, plommer, kirsebær og epler.

Den lokale kjøpmannen, Aburami (t.v.), og snekker Souma, som er ihuga Barcelona-fan. Hans engelsk er like dårlig som min arabisk, så en typisk konversasjon mellom oss forløper som følger:
- Jan! Barcelona! Messi!
- Yes, Souma! Messi! Barcelona!
- Aaahhh, Messi...!, osv...

Vår arbeidsplass, Center4Freedom and Justice. Flott utsikt fra taket når soldatene bestemmer seg for å komme inn i byen.

Så alvorlig ser man ut når man skriver rapport om fengslede barn.

Første bønnerop kl 0430.

Huset vi bor i. Vi internasjonale, fire av oss i øyeblikket, holder til i førsteetasjen. Men hadde nettopp en fransk gruppe på besøk i fem dager, og trafikken for øvrig er jevn.

En liten hageflekk der de minste kan leke og de treningsglade av oss gjøre øvelser. Vi mangler kun en sandsekk vi kan henge i treet, og så denge løs på tegning av selvvalgt statsleder.

Bursdagsfeiring for vår franske venn Lio (blått skjerf). Brus i glasset og masse søtsaker. Hyggelig stemning.

Yngstemann i huset, på døyt to år (to uker eldre enn min egen sønn), har en mulig fremtid som bonde.

Alt dreier seg om Barcelona og Real Madrid (Messi og Ronaldo) i fotballens verden her nede.
Jeg var i går på denne bula, 'El Clasico', for å se El Clasico. Stappfullt av kun mannfolk, delt 60/40 Real Madrid. Mye te og vannpiper.

Mange dekkselgere i hovedgata. Bilverkstedene ligger lenger nede i gata. Ellers kan hovedgata by på senger/madrasser, lamper, kjoler, planter, frukt&grønt, leker, telefoni, en hårklipp og en velfortjent tannlegetime, m.m.

Måtte ta med denne surfingtrøya. For er det noe som er fjernt for innbyggerne i Beit Ommar, er det surfing. Ikke min stil.

Kunstneriske uttrykk leverer sitt til gatebildet.

Jeg har sett tre biljiardbuler her i byen (alle med Barcelona og Real Madrid-plakater i inngangspartiet).

Jentelaget består av nærmere 20 humørfylte spillere fra 13-20 år. Trener på asfalt. Jeg har sett dem spille én kamp, som endte med en sterk 5-1-seier.

På toppen av hovedgata ligger moskeen.

Nord i byen har settlere stjålet masse jord for å dyrke kirsebær. Det var en fra samme bosetning som for et drøyt år siden skjøt og drepte en 17-åring som jobbet på jorda sammen med sin far (morderen ble sluppet fri noen timer senere, og siden har ingenting skjedd).

Beit Ommar ligger midt mellom Betlehem og Hebron, sistnevnteet drøye kvarteret med bil i denne retning.

Om Jan Briseid

Jeg vil i tre måneder, fra tidlig mars til juni, jobbe som solidaritetetsarbeider i Beit Ommar på Vestbredden. Her vil jeg sammen med den lokale organisasjonen PSP (Palestine Solidarity Project) og andre frivillige, jobbe for å dokumentere fra hverdagen her nede og være med på å bedre situasjonen på flere områder. Jeg vil bl.a. rapportere fra demonstrasjoner, arrestasjoner, planting av trær og ødeleggelsen av disse, fra staten Israels omfattende overgrep mot den palestinske befolkningen, men også fra hyggeligere arenaer som kulturen her nede og aktiviteter med barn og ungdom.
Dette innlegget ble publisert i Jan i Palestina (Beit Ommar) og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.