Barna tas i Beit Ommar

Hussein blir tatt under en nylig demonstrasjon (Foto: Oda Joramo)

Så langt i år har 32 barn blitt arrestert i denne byen med innbyggertall noe høyere enn Alta og Hønefoss.

Jeg har selv sett barn bli arrestert her, blant annet under en demonstrasjon for drøyt to uker siden. Hussein er en 14 år gammel astmatiker, som er tiltalt for å ha kastet stein mot soldater.

Advokaten hans har spilt av en video fra demonstrasjonen som tyder på at så ikke er tilfelle. Men det blir mot soldatenes ord, og da er nok dette videomaterialet underordnet.

Hussein går i niende klasse, men må mest sannsynlig gå om igjen på grunn av dette uforskyldte fraværet hvis lengde vi foreløpig ikke vet. 6. mai skal han i retten.

De fleste av de arresterte barna her tas med til politistasjonen i den nærliggende bosetningen Gush Etzion. I følge dokumenterte tilfeller fra organisasjonen Defence For Children International-Palestine, har alle barna blitt utsatt for fysisk vold under pågripelse, transport eller avhør. De er alene under avhøret og blir sjelden informert om deres rettigheter. Gjennom trusler og fysisk vold skal det tvinges frem en tilståelse.

Rettsaken foregår i en militærdomstol. Barna blir som oftest sittende 3-4 måneder i fengsel, men noen opp til et år.

Basen

8. gang i retten

15 år gamle Basen ble arrestert 6. mars i år, da totalt 60 soldater i ti militærjeeper entret byen på natteraid. Kl 0200 brøt maskerte soldater seg inn i huset, og tok ham med i samme klær som han sov i. I motsetning til hva som ofte er tilfelle, var dette ingen voldelig pågripelse.

Lillesøsteren hans har alikevel vært redd om nettene siden, og tisser i senga da hun ikke tør å gå på do alene. Hun og de andre søskene snakker om deres storebror hver dag.

Over 60 % av arrestasjonene skjer om natten, mellom midnatt og kl fem, og blir traumatiske minner for ikke minst barna i disse familiene.

9. mai skal Basen i retten for 8. gang siden arrestasjonen! Han anklages for å ha kastet stein, som er tiltalen til nær alle barn som arresteres. Etter å allerede ha vært i retten sju ganger, kan man lure på hva som er nytt siden sist.

7500 palestinske barn ble arrestert 2000-2010, den yngste 12 år. Men ved å se på tallene fra Beit Ommar, ser man en merkbart stigende tendens.

Hardt rammet familie

Arrestasjonene foretas først og fremst for å knuse mostanden på grasrota. Ved å arrestere barn, rammes familiene, som igjen skal svekke motstandskampen. Vi vet at Israel presser barn til å angi andre, ved å friste med redusert straff. Denne taktikken benyttes gjerne for å få arrestert lederne i disse grasrotorganisasjonene. Vi har hørt at barn i andre tilsvarende byer har blitt presset til å si at de har blitt oppfordret av en lederskikkelse til å kaste stein.

Natt til tirsdag ble 15 år gamle Mouhammed arrestert, anklaget for steinkasting.

Video fra arrestasjonen:

Jeg kjenner Mouhammed som en god fotballspiller, og som sønn til sin far, som er med i vår organisasjon PSP (Palestine Solidarity Project). En av Mouhammeds storebrødre (22) ble arrestert i forrige uke, bare ti dager etter at en annen bror (19) hadde blitt sluppet ut etter å ha sonet seks måneder.

I går holdt jeg eldstebror (23) med selskap da soldatene bestemte seg for å holde på hans id-kort i en time. Pappa’n har vært arrestert seks ganger.

Om Jan Briseid

Jeg vil i tre måneder, fra tidlig mars til juni, jobbe som solidaritetetsarbeider i Beit Ommar på Vestbredden. Her vil jeg sammen med den lokale organisasjonen PSP (Palestine Solidarity Project) og andre frivillige, jobbe for å dokumentere fra hverdagen her nede og være med på å bedre situasjonen på flere områder. Jeg vil bl.a. rapportere fra demonstrasjoner, arrestasjoner, planting av trær og ødeleggelsen av disse, fra staten Israels omfattende overgrep mot den palestinske befolkningen, men også fra hyggeligere arenaer som kulturen her nede og aktiviteter med barn og ungdom.
Dette innlegget ble publisert i Jan i Palestina (Beit Ommar) og merket med , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s