På besøk hos sauebonden

Åkeren til Fadel, med oliventrærne til høyre og bosetningen liggende rett over toppen

Sauebonden Fadel og familien hans på ni lever sammen i et hus noe øst for byen Yatta, som ligger 6-7 km sør for Hebron. De er selvbergende, men settlere i nærheten gjør livet vanskelig for dem.

To av oss dro derfor på besøk denne mandagen, med sekken pakket for overnatting. Det er gjerne om natten settlerne kommer for å skremme familien.

Vi ankom sent på ettermiddagen, blant spredte hus i et åpent landskap. To brødre på 12 og 18 tok oss etter ankomst umiddelbart med ned på de grønne jordene noen hundre meter nedenfor huset, og rett nedenfor åskammen der settlerne bor. Her møtte vi storebror Fadel på 24 år; ikke høye karen, men atletisk og med et bredt smil og vennlige øyne.

Han var godt i gang med å rive opp gress/ugress som skal bli fôr for sauene når vinteren kommer. Det var bare å spytte i hendene, for her var det ingen hansker å få.

Ikke noe å si på arbeidslysten her

Og det kjentes i hender som er mer i kontakt med tastatur enn flora, spesielt de gangene vi klemte godt rundt planter med torner. I tillegg var det flust med småkryp som gjemte seg i gresset; blant annet maur, edderkopper, biller, gresshopper og til og med skilpadder. Men det vare bare å tenke på den gode sak og rive i vei.

Settlere fra bosetningen Atnael har flere ganger kuttet oliventrær her og stjålet sauer. På en tur i området, møtte jeg på en bonde med sine sauer, som fortalte meg at han hadde blitt frastjålet 16 av sine. For kort tid tilbake mistet en annen bonde 20 sauer av samme grunn.

Angrep og hærverk fra settlere har økt kraftig de siste årene. En EU-rapport publisert i februar i år forteller om 411 angrep i fjor, mot 266 i 2010 og 132 i 2009.

Tid for melking

Fadel melker så spruten står

Vi holdt ikke på mer enn i et par timer før bestefar på 72 år kom forbi med sauene, og vi ble med dem opp til huset. Sauene ble melket før mørket falt på, og bestefar kom ut med en kopp til oss. Det var surmelk, noe jeg ikke hadde smakt på mange år.

Foruten rundt 40 sauer, har de lam, geit, høns og et esel.

Etter hvert ble det kveldsmat i stuen, og madrasser og puter ble lagt ut. Vi spiste hjemmelaget brød med melk, olivener, tomater og smakfulle pommes frites.

Huset består av tre rom; stue, kjøkken/vaskerom og soverom. Toalettet ligger i et lite tilbygg mellom huset og skuret der lammene holder til. Utenfor har de en brødovn, og en hule under innhegningen for sauene, der de kan oppholde seg når det blir kaldt.

Familien består altså av ni medlemmer; Fadel og kone, hans foreldre og to brødre, og tre barn i alderen et halvt til tre år. I huset ved siden av bor Fadels onkel med sin kone og tre barn.

Familien har bodd her siden før 1948. Men de merket ingen vesensforskjell verken da eller etter ’67. Det var først da settlerne etablerte seg her tidlig på 70-tallet, problemene begynte.

Huset med tilknyttet do og skuret med lammene til venstre

Etter middag ble det mange kopper te mens vi halvveis fulgte med på en populær og voldelig serie fra Dubai.

Den yngste jenta på et halvt år hadde problemer med å sovne, og jeg lurte litt på hvordan denne natten skulle arte seg. Men først spurte jeg om når vi skulle begynne arbeidet neste dag.

– Klokken fem, svarte Fadel.

Han må ha sett frykten bre seg i ansiktet mitt, for han så på meg og sa ’seks?’. Dermed gjaldt det uansett å komme seg i seng.

Vi skulle sove på taket, der også bestefar i familien tok plass. Jeg leste noen sider i ’Understanding Power’ og la meg så til rette i de kraftige vindkastene. Av en eller annen grunn fikk jeg ikke sove, uten at jeg skal gi det jevnt skrytende eselet all skylda.

Sauene med siste matinntak før melking

Vi spiste frokost med samme gode brød som kvelden før med melk og te. Så bar det ned på jordet til en fire timers økt med gressriving.

Jeg så ikke bort i fra besøk fra enten settlere eller soldater, eller gjerne begge. Vi så imidlertid kun en bil med settlervakter og senere på dagen en militærjeep, som noterte seg hva som foregikk.

Det ble lunsj med brød og en blanding av olivenolje, tomater, salt og ost. Og selvsagt masse te med mye sukker. Slik er det nesten alltid her nede.

Sønnen på rundt to år var en bekymret liten gutt, og han ble redd og begynte å gråte hver gang han så meg. Kun én gang viste ham meg tillit, da jeg tilbød ham å fylle glasset hans med melk. Jeg vet jo selvsagt ikke hva hans bekymrede vesen kommer av, men det er liten tvil om at disse nattlige besøkene fra settlere ikke gjør gutten tryggere.

Fadel, lillebror og min japanske venn Shingo

Familien har mottatt et filmkamera fra menneskerettighetsorganisasjonen B’tselem, for å filme slike hendelser og andre overgrep. Det er som nevnt soldater i området, men de beskytter (de bevæpnede) settlerne og ikke palestinerne.

Etter hvile og besøk fra vennepar som nå bor i New York (dermed fikk jeg en tolk for mine mange spørsmål), bar det ned på jordet til dagens andre økt før vi dro hjemover. Totalt dro vi opp gress i et område på over ett mål.

Vi kjente det nå virkelig i fingrene, men jeg så på det som god trening, og ikke minst som støtte til denne hyggelige bonden og hans familie. Han og likesinnede kan virkelig trenge all den hjelpen de kan få i kampen mot Israel og kriminelle settlere.

Om Jan Briseid

Jeg vil i tre måneder, fra tidlig mars til juni, jobbe som solidaritetetsarbeider i Beit Ommar på Vestbredden. Her vil jeg sammen med den lokale organisasjonen PSP (Palestine Solidarity Project) og andre frivillige, jobbe for å dokumentere fra hverdagen her nede og være med på å bedre situasjonen på flere områder. Jeg vil bl.a. rapportere fra demonstrasjoner, arrestasjoner, planting av trær og ødeleggelsen av disse, fra staten Israels omfattende overgrep mot den palestinske befolkningen, men også fra hyggeligere arenaer som kulturen her nede og aktiviteter med barn og ungdom.
Dette innlegget ble publisert i Jan i Palestina (Beit Ommar) og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s