Vannet skrudd av

Det er fortsatt vann i krana, men ikke noe poeng å investere i badekar.

Israels statlige vannverk Mekorot skrudde i går av vannet her i byen, så fremover må folk klare seg på 70 liter om dagen.

Det er ikke tilfeldig at dette skjer nå som sommeren er i sin innledning med uhildet blå himmel og 25 grader+ i skyggen.

Jordbruket krever ekstra mye vann da blant annet tomater og grønne bønner skal i jorda, i tillegg til at epler og plommer m.m. skal fortsette å gro.

Men hvorfor får palestinerne da mindre vann å rutte med? Jo, for at Israel og settlerne skal få mer.

Stjeler vann

70 liter om dagen høres umiddelbart kanskje ikke så ille ut for det utrente vannhode, men i 2010 brukte vi nordmenn 212 liter i døgnet per person i husholdningen. Totalt bruker vi over 350 liter daglig

I følge World Health Organization, er 100-150 liter om dagen et minimum for å kunne dekke det helsemessige behovet.

Settlere har store, grønne hager, irrigasjonssystemer, svømmebasseng, og et øvrig vannforbruk omtrent som oss nordmenn. Her i Beit Ommar gir enkelte bønder opp deler av avlingen sin pga vannmangelen.

Fortsatt vann til sauene i denne brønnen

I følge en Amnesty-rapport fra 2009 har israelerne fire ganger så høyt vannforbruk som palestinere.

The Mountain Aquifer er palestinernes eneste vannkilde her på Vestbredden, en kilde Israel tar over 80 % av. De tar også det som er å ta av vann fra Jordanelven.

Her er det på sin plass a nevne muren, som ikke er noen sikerhetsmur, for den som måtte tro så. Den følger ikke den grønne linjen fra 1967, men stjeler land, og har foreløpig tatt over 12 % av Vestbredden. Muren kutter strategisk inn der det er vann.

Tørre brønner

I hele Beit Ommar er det seks brønner. Erfaringsmessig går et par av disse tørre tidlig på sommeren. Som bonde har man da ikke noe valg; de må kjøpe vann utenfra. 1 kubikkliter fra Mekorot koster 2,50 shekel i Israel. Når bøndene her i byen etter hvert må kjøpe vann (opp mot 2/3 av dem), vil det koste dem det mangedobbelte.

Det som i praksis skjer er at Israel stjeler vann fra palestinerne til eget forbruk, og så selger noe av det tilbake.

Palestinerne får nemlig ikke lov å drille egne brønner. De kan selvsagt søke om lov, men kan se langt etter en tillatelse. Dette samme gjelder for andre vannprosjekt. Dermed tar enkelte spaden i egne hender, billedlig talt, og graver dypt etter mørkets frembrudd.

Vanndunker på taket, der rasjonering nå må til.

Rapporten til Amnesty har dokumentert at regnvanncisterner ofte blir ødelagt av den israelske hæren. ”Good for practice”, som en skyteglad soldat ble sitert på.

Vannet er nå stengt av i tre eller fire dager. Dette vil repetere seg hver uke denne sommeren, og er bare en av mange metoder Israel bruker for å gjøre livet vanskeligere for palestinerne.

Om Jan Briseid

Jeg vil i tre måneder, fra tidlig mars til juni, jobbe som solidaritetetsarbeider i Beit Ommar på Vestbredden. Her vil jeg sammen med den lokale organisasjonen PSP (Palestine Solidarity Project) og andre frivillige, jobbe for å dokumentere fra hverdagen her nede og være med på å bedre situasjonen på flere områder. Jeg vil bl.a. rapportere fra demonstrasjoner, arrestasjoner, planting av trær og ødeleggelsen av disse, fra staten Israels omfattende overgrep mot den palestinske befolkningen, men også fra hyggeligere arenaer som kulturen her nede og aktiviteter med barn og ungdom.
Dette innlegget ble publisert i Jan i Palestina (Beit Ommar) og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s