Khader Adnan på besøk

Før demonstrasjonen i Beit Ommar.

Khader Adnan sultestreiket i 66 dager, like lenge som Bobby Sands, før han fikk en løslatelsesdato.

Han ble arrestert natt til 17. desember i fjor, og begynte å sultestreike påfølgende dag. 21. februar ble det inngått en avtale mellom Adnan og de israelske myndighetene om at han ville bli løslatt 17. april.

I dag kom han på besøk til Beit Ommar. Vi tok ham i mot på Center4Freedom and Justice – arbeidsplassen vår. Jeg fikk ikke stilt ham noen spørsmål da, men skulle få anledning senere på dagen.

Sultestreiken var en voldsom påkjenning for kroppen hans, og han er fortsatt preget av det. 30 kilo forsvant i løpet av de drøyt to månedene, med en masse fysiske problemer som følge. Han var ekstremt nære å dø mot slutten og vil være merket for livet.

Men håndtrykket er solid nok.

Khader snakker for forsamlingen i Betlehem.

Ingen kake

Han har en lavere grad i matematikk og et påbegynt masterstudie i økonomi.

Adnan er nå eier av et bakeri nær sin hjemby Arraba, kun noen kilometer fra Jenin, men det ble ingen kake på ham da han fylte 34 år i fengselet.

Han ble arrestert for første gang i 1999, pga medlemskap i Palestinian Islamic Jihad. Siden har han blitt arrestert ytterligere åtte ganger (to av dem av PA), ofte for å ha vært talsmann for nevnte organisasjon. Han har imidlertid aldri blitt formelt tiltalt for noen kriminell handling, men snarere for ‘aktiviteter som truer Israels sikkerhet’.

Adnan ble aldri tiltalt for noe denne siste gangen, og verken han eller advokaten fikk se hva Israel skulle ha av bevis, noe som er regelen hva gjelder administrativ forvaring.

Demonstrasjon i Beit Ommar

Han ble med på demonstrasjonen i dag, men stoppet da vi nærmet oss soldatene.

Disse hadde møtt opp i stort antall i dag, mens vi på innsiden kunne se flere settlere som hadde samlet seg ved en militærjeep. En av dem med svært våpen over skulderen.

Det ble en turbulent demonstrasjon, der vår venn Ahmed ble arrestert (tidligere denne uken skrek en soldat til Ahmed at han skulle komme og arrestere ham en natt). Fra før av sitter to av hans sønner, på 15 og 22 år inne, mens mellombror på 19 slapp ut for en døy måned siden.

Turistkontoret neste

Vi møtte Khader igjen i Betlehem noe senere på dagen under en støttemarkering for de sultestreikende, holdt rett utenfor fødselskirken. Og da fikk jeg endelig lurt inn et spørsmål mellom alle andre som skulle ha en bit.

Jeg spurte ham om den mentale påkjenningen og om det hadde vært en berg-og-dalbane eller en ferd noenlunde ’på det jevne’.

Han beskrev smertene ved å tegne en graf med smertetopp etter 57 dager. Men han mistet aldri troen.

Khader tegnet smerteutviklingen, med en topp etter 57 dager. Etter det hjalp gud ham (en annen noterte ordene).

– Jeg trodde alltid jeg ville komme hjem til kone og barn, fortalte Khader, som har to døtre og et tredje barn på vei. Han sa at gud ville hjelpe ham mot slutten. Kona støttet ham hele veien.

Han hadde også en beskjed til de andre som sto rundt:

– Vi burde slutte å jobbe innen politikken og heller begynne på turistkontoret, slik at ikke løgnene men de sanne historiene kommer ut.

Khader uttrykte også respekt for andre religioner og understreket at alle burde jobbe sammen.

Det er markeringer og demonstrasjoner i hele Palestina i disse dager til støtte for de sultestreikende, noe som vil trappes opp kommende uke når Nakbaen skal markeres.

Om Jan Briseid

Jeg vil i tre måneder, fra tidlig mars til juni, jobbe som solidaritetetsarbeider i Beit Ommar på Vestbredden. Her vil jeg sammen med den lokale organisasjonen PSP (Palestine Solidarity Project) og andre frivillige, jobbe for å dokumentere fra hverdagen her nede og være med på å bedre situasjonen på flere områder. Jeg vil bl.a. rapportere fra demonstrasjoner, arrestasjoner, planting av trær og ødeleggelsen av disse, fra staten Israels omfattende overgrep mot den palestinske befolkningen, men også fra hyggeligere arenaer som kulturen her nede og aktiviteter med barn og ungdom.
Dette innlegget ble publisert i Jan i Palestina (Beit Ommar) og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s